Colònia Güell

Una aproximació a un moment destacat la
història  social del nostre país -la industrialització-, a partir dels
edificis de la colònia. I una meravellosa obra de Gaudí, tot i ser només
una petita part del projecte de l’ església que havia encarregat el
patró, Eusebi Guell.

La mort del agosarat  Sr.
Guell, va impedir la realització del projecte. Sembla que els fills,
igualment rics, debien ser bastant  més pràctics i van renunciar a un
projecte enlluernador,  però desmesurat per a les necessitats de la
colònia.

Tot i haver estat maltractada durant la guerra civil, i qüestionada la
restauració realitzada en la postguerra, la cripta és una meravella i
conté molts dels elements arquitectònics que Gaudí estudiava i aniria
incorporant en obres posteriors com la Sagrada Família.

                                                                                         Cripta Güell

El  recorregut pels carrers de la colònia, ens parla sobre el que representava  per a la vida dels obrers : ocupació laboral per a tota la família, que assegurava la subsistència,  que reduia el temps lliure al diumenge, una vivenda en condicions mínimes, però igualitàries, els serveis bàsics assequibles vora la fábrica, l’ encarregat, el metge i  el mestre, com a veins privilegiats amb vivendes diferenciades i preferents, la estàtua d’ amo al mig de la placeta . Col.legis per a nens i col.legis per a nenes, amb plans d’estudi i obligacions diferents. En aquesta línea, destacar que el col.legi de nenes estava al costat de la guarderia, per facilitar  que les nenes més grandetes poguéssin fer de mainaderes de les criatures empiocades, si era necessari.

És opinable fins a quin punt  la colònia tèxtil era una forma de control dels dirigents sobre els obrers, o, en canvi, pot ser considerada com un un model social innovador i armònic. Inclús des del punt de vista dels seus habitants, perquè cadascú s´hi devia sentir segur, o mancat de llibertat, depenent del seu propi  tarannà.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

40 − 34 =