Museu del Mas Ravellat – Pla (Fundació Pla Armengol)

Aquesta visita va resultar interessant en dos aspectes: per la  col.lecció de mobles antics que s´exhibeix en l´interior de la casa anomenada Mas Ravellat Pla, i per la història de l’ activitat que es va desenvolupar en aquesta mansió en el transcurs del segle XX, de la qual no teníem cap  referència abans de la visita.

D’entrada resulten sorprenents les dimensions enormes d’aquesta casa. I és que durant molts anys va acollir, a més d’ una vivienda, el laboratori de l’ Institut Ravellat Pla. Aquest laboratori estava dedicat  a la investigació d’ un sèrum destinat a acabar amb la tuberculosi, que s’aconseguia a partir de la sang de cavalls.  El sèrum no va obtenir mai el reconeixement oficial, però malgrat tot es va comercialitzar  amb éxit, a 20 països bàsicament de llatinoamèrica, durant cinc períodes polítics successius : Dictadura de Primo de Rivera, Segona República, Guerra Civil, franquisme, i transició democràtica, ja que la xarxa comercial  va subsistir fins l’ any 1980. A partir de la introducció dels antibiòtics, però , ja havia començat la davallada imparable de la demanda.

Va ser el doctor Pla, després de la mort del veterinari Dr. Ravellat,  qui va defensar la lluita contra la tuberculosi a partir de la teoria científica iniciada des de l’lnstitut, i  també per via política, des de la seva militància en el PSOE, i colaboracions en la revista El socialista. Però sempre es va mantenir viu el conflicte amb les institucions oficials.

Després de la guerra civil, va haver d’exiliar-se. I durant els anys 40, va ser la seva filla qui va continuar al davant del laboratori i el comerç del sèrum.

http://www.tdx.cat/bitstream/handle/10803/79126/1de1slm.pdf?sequence=1

Posteriorment, l’afició d’aquesta doctora a col.leccionar mobles antics, -principalment moble espanyol dels segles XVI i XVII  però també d’ altres èpoques i procedències –  va anar omplint la vivenda familiar de peces triades amb molt bon criteri, que són les que avui         podem admirar. La història de la col.lecció la podem llegir a les pàgines de la 12 a la 24 de

http://publicacions.uab.es/pdf_llibres/MAR0017.pdf 

 

 

 

                                                                                                            .

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

70 − = 68