Jaciment greco-romà d' Empúries

El sol primaveral i la brisa de voramar ens permeten mirar amb bons ulls les pedres desconjuntades. Fins i tot a aquells visitants que tenim dificultats per intuir antigues  cases i carrers a partir d’ aquestes restes. Per als afeccionats a l’arqueologia, en canvi,  que són capaços de reconstruir no sols  edificis, sinò la història gran i petita  a partir de les  pedres recuperades,   el jaciment deu ser una meravella, i molt estimulant per les espectatives que encara amaga de nous descobriments.

Interessants i molt amenes les explicacions de l’ audioguia i la visita guiada, per a fer-nos càrrec del que va significar la colonització de grecs i romans i les seves relacions amb els indígenes.

Sense entrar en els detalls històrics, només destacar algunes idees generals:

Els negocis i el comerç sempre han tendit a l’ expansió territorial tan lluny com els permeten els mitjans de comunicació disponibles.

Aquesta expansió ha estat més decissiva pel progrés i la cultura de la humanitat que els reis, les guerres,  i les batalles, com semblava mirat des dels llibres d’ història de l’ escola.

Els grecs d’Empúries no procedíen del territori actual de Grècia, sinò de Focea, que estava situat al actual territori de Turquia, a l’ Àsia Menor.

Que es tractava de gent prudent i treballadora, que van establir relacions raonablement bones i fructíferes tant amb els locals, com amb els romans, que van arribar posteriorment.

Que van ensenyar als locals a optimitzar l’ explotació del ví i de l’oli.

Que van explotar els recursos naturals del territori  i van crear indústries de llarg recorregut , com ara les salaons,  per rendabilitzar aquests recursos.

http://museudelanxovaidelasal.blogspot.com.es/2014/06/la-salao-de-peix-empuries-i-lescala-del.html

Ah!  … i també a Empúries trobem la petjada del gran mataroní Josep Puig i Cadafalch!… ja que a partir de 1908 , des del seu càrrec a  la Junta de Museus, va dirigir i va impulsar definitivament l’ excavació .

http://patrimoni.gencat.cat/es/coleccion/josep-puig-i-cadafalch

http://www.xtec.cat/~sgiralt/labyrinthus/graecia/historie/apoikia.htm

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

20 − = 17