Casa museu Lluís Domènech i Montaner, Masia Rocosa de Canet de Mar, Fundació Palau, centre d' art, de Caldetes

Comencem l’ any nou amb una altra ruta de proximitat, que aquesta vegada ens porta cap a Caldetes i Canet de Mar. Fa un dia assoleiat i plàcid, que ens permet gaudir des de la carretera de la visió del mar lluent, quiet i silenciós, com un mirall.

La casa museu Lluís Domènech i Montaner resultarà ser un model de vivenda modernista diferent a la majoria de cases modernistes que estem acostumats a visitar. En el sentit que no hi trobem l’ explosió decorativa que havíem assumit com a característica d’ aquest corrent arquitectònic, i en canvi hi predomina l’ austeritat. El guix blanc és el material protagonista en la decoració, contrastant amb les acolorides solucions que aporten la ceràmica, els mosaics i els vidres de colors en la gran majoria de les cases que hem vist fins ara.

En els aspectes purament arquitectònics, en canvi, identifiquem moltes afinitats amb altres edificis modernistes, com ara la importància de la llum natural, la influència àrab, la utilització del maó vist.L’ austeritat en els elements decoratius probablement la podem atribuir al fet que es tracta d´una vivenda familiar pròpia, i no d’ un encàrrec, i que en aquest, cas Lluís Domènech, com a propietari, no tenia cap interés en que la casa li servís per a demostrar la seva posició social o econòmica –com era habitual entre la burguesía emergent de l´època- sinò que únicament pretenia satisfer les necessitats com habitatge de la seva nombrosa familia. La vivenda servia com a casa d’ estiueig, i va ser edificada tocant la Masia Rocosa, una masia del segle XVII que fins llavors era la casa on passaven els estius la família Domènech. Amb la construcció de la casa anexa a la Masia, l’ arquitecte va poder separar la seva activitat professional, que continuá desenvolupant en la Masia, i la vida familiar, que acollia el nou edifici. Tinguem en compte que – tal com ens informa la minyona virtual que ens reb a la casa-  l’ estiueig a Canet es podia allargar des de Setmana Santa fins a la Purísima. Actualment a la casa hi trobem fotografies i altres vestigis familiars que ens parlen de la relació dels Domènech amb les Entitats i el poble de Canet, de les festes, tradicions, etc. En la Masia, en canvi, hi veiem els vestigis de les seves activitats com arquitecte, historiador, polític i també com enquadernador i dissenyador de cobertes de llibres,

Tot interessant, important, i admirable, dignament exposat i explicat , a
l’ alçada que es mereix el personatge que fou Lluís Domènech.

Si no fos suficient saberlo autor d’ obres incomparables com el Palau de la
Música o l’ Hospital de Sant Pau, havent conegut les seves facetes d’ intel.lectual i polític, comprenem  la magnitud de la seva figura. I ens despedim motivats per a saber més sobre la seva obra com historiador i els seus arguments en defensa de l’ autogovern de Catalunya.

Enllaç sobre el Palau Montaner (carrer Mallorca, 278 de Barcelona) una obra poc coneguda de Lluís Domènech, actualment ocupada per la Delegación del Gobierno espanyol:     http://www.elperiodico.cat/ca/barcelona/20171010/palau-montaner-modernisme-barcelonejant-6344841

A Caldetes visitem el centre d’ art  Fundació Palau, que segons llegim en el Viquipèdia, és  el segon museu del nostre país amb més obres de Picasso, després del Museu de Barcelona dedicat a aquest artista. La Fundació custòdia i difon el llegat documental i artístic de Josep Palau i Fabre, poeta, dramaturg i un gran estudiós en l’ obra de Picasso, del que es va fer amic i va ser reconegut pel pintor com el millor especialista i més acurat divulgador de la seva obra.

En el centre  hi trobem una exposició permanent  «Estimat Picasso»  que inclou  unes 50 pintures de Picasso, representatives de les diverses etapes vitals i artístiques  que  va transitar. Molt interessant, no cal dir-ho ,  perquè s´hi  posa de manifest com aquest artista universal va recòrrer  ell sol tota la història de la pintura .

També tenim ocasió d’admirar una altra exposició permanent  «Defensa de l’avanguarda» que recull els quadres que  Palau va poder reunir com a col.leccionista d’ art contemporani, amb diverses obres de Miquel Barceló, Perejaume, Ràfols Casamada, Tàpies.

I finalment la exposició temporal «Palau mira a Picasso»  reuneix les fotografies que Palau va fer en el transcurs dels anys d’ aproximació a Picasso per a recopilar informació  i documentar les seves publicacions sobre el pintor. A més de les imatges de Picasso, hi trobem fotografies dels llocs on va residir, dels tallers on treballava, etc etc. I a més de les fotografies, la exposició també recull tota la documentació, sovint manuscrita,  derivada de la seva relació personal i professional. Com ara les certificacions d’ autenticitat de determinades obres de Picasso, emeses per Palau.

Per acabar, volem deixar constància de l’ absència total d’ altres visitants en els dos centres , malgrat l´ inqüestionable nivell, i interés   d’ ambdues mostres. Confiem poder desmentir com més aviat millor que sigui habitual l’ absència de públic en aquests centres culturals,  ubicats fora de les capitals, però en aquest cas molt ben acondicionats,  fàcilment accessibles i amb molts atractius  per a tothom que tingui curiositat per l’ art, i per  els personatges que fan tan gran la nostra cultura.

Afegim a continuació un enllaç que no té res a veure amb les dues visites explicades, però sí amb la curiositat. Aquest aspecte de la nostra personalitat que ens enorgulleix i que voldriem que ens definís.

Conèixer els arbres és una assignatura pendent en la qual, urbanites com sóm, hem tingut fins ara poca tendència a  progressar.

Amb motiu d’ haver-ne conegut un de singular durant aquesta sortida, ens proposem començar a  esmenar aquesta mancança. i daraendavant intentarem apropar-nos a l’apassionant món d’ aquests èssers

Per començar, ens agradaria saludar-los pel seu nom, quan ens creuem ….

http://www.floracatalana.net/llistes/arbres

 

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

− 1 = 2