Palau de la Balmesiana, MEAM: Mujeres artistas hoy, Jardí Botànic de Barcelona (JBB)

Aquest dijous ens toca dirigir-nos  cap el Cap i Casal, i semblaria que després de tres anys i mig de visites ens ha de costar  trobar-hi   nous punts d´interés. I que potser  d´ara endavant  haguem de   planificar les sortides
a Barcelona pensant únicament en les novetats que es presenten com exposicions temporals en els museus i galeries que ja coneixem.  . Però, ni de lluny, ens trobem en aquest punt. I és un valor afegit que ens estimula quan – com és el cas d’aquest dijous-  podem incloure en el programa un indret del qual no en coneixíem fins ara, ni el nom ni  la existència,

Ës tracta del Palau de la Balmesiana, situat al carrer Duran i Bas, del barri gòtic, els orígens i la història del qual ens ve de gust conèixer tant o més que les seves característiques arquitectòniques.

Ens hem apuntat on line per  la visita guiada de les 10,30 del matí,  Que , ni més ni menys, resultarà ser la primera visita guiada de les que tenen previst oferir d´ara endavant. Ja que, fins ara, l´edifici estava exclussivament dedicat a les activitats que li són pròpies, i no rebia visitants alients a aquestes,llevat dels clients de la llibreria ubicada a la planta baixa. Així doncs, entrem a l´edifici  (… i  a la seva història….)  com els pioners del futurs clients del nou servei.

Es tracta d´un palau que va ser construit  en época modernista, en dues etapes successives: la primera iniciada  el 1919, a partir d´una masia
preexistent, i l´ ampliació, que va incorporar l´espai d´una altra edificació contígua, anexada a partir de 1928, L´estil arquitectònic que hi predomina és el neo-gòtic. I els espais interiors més remarcables que es visiten són la sala d´actes, i sobre tot, la singular  capella,  obra de Joan Rubió i Bellver. La visió de la capella en entrar-hi provoca sorpresa i admiració ,per la originalitat de la seva planta, la llum, els colors dels vitralls  i una espectacular làmpara  central , que adquireix tot el protagonisme, decoratiu, unifica el conjunt i el fa únic.

El palau va ser construit com a seu de la associació eglesiàstica Foment de la Pietat Catalana, i,  la successió dels esdeveniments a redós de l’ ´edifici esquemàticament seria la següent:

L´associació es va fundar l´any 1909,  dedicada a l´edició de de llibres
religiosos en català, dins del corrent de renovació i catalanització de
l´esglèsia vigent des de finals del segle XIX. Amb la publicació de
col.leccions dedicades a la catequesis, la hagiografia, la mística etc,
Foment de la Pietat Catalana pretenia dignificar la religiositat popular, seguint el mestratge i comptant amb el recolzament  del bisbe de Vic,  Josep Torres i Bages.que va  aportar a l associació tres sacerdots vigatans.

L´any 1916,  s´amplia la editorial amb una secció dedicada exclussivament a la venda i la  difussió de l´obra del religiós i filòsof de Vic, Jaume Balmes.

L’´any 1921 es crea l´Apostolat de Missions Exercicis i Obres auxiliars, per ajudar a les parròquies rurals.

L´any 1923 es crea la Biblioteca Balmes, i al seu entorn neix el Centre d´alta investigació religiosa, .i posteriormente la Revista d´Investigació Històrica Eclesiàstica.

L´adveniment de la Dictadura de Primo de Rivera provoca la repressió dels´aspectes catalanitzants  de  Foment de la Pietat Catalana. En concret:
desapareix del nom  l´epítet Catalana , no es publica més en català, i es transfereix el patrimoni de Foment de la Pietat a Sociedad Balmes , S.A. per tal de salvaguardar-lo de l´actitud del gobierno, contrària al català.

Durant la Guerra Civil, l´edifici no fou malmés, però van ser assassinats un dels fundadors i diversos redactors i col.laboradors de les publicacions.

Després de la victòria de Franco, es dissolgué legalment Foment de la Pietat, acusada de difondre el catalanisme entre els capellans. El patrimoni i les activitats científiques´van ser transferides a la Fundación Balmesiana.

Acabada aquesta primer visita, ens arribem en una passejada fins un indret que ja coneixem i ens agrada: el Palau Gomis, del carrer Barra de Ferro, on es troba el Museu Europeu d´Art Modern. que,  malgrat que el seu nom ens faci pressuposar una altra especialització artística , ja sabem que  està dedicat a pintura i escultura figuratives, dels segles XX i XXI.. I que des del 8 de març, jornada internacional  de la dóna treballadora,
acull la exposició Mujeres artistas, hoy, títol que, al meu entendre, tampoc ens introdueix amb propietat al contingut de la mostra, perquè, igual que el museu , es tracta d´un recull  de pintura i escultura figurativa moderna.
Amb la particularitat que en aquest cas totes les obres són  realitzades
`per artistes  dónes  de l´estat espanyol.

Una vegada més comprovem que l´art figuratiu es manifesta amb estils diferents,contrariament al que d´entrada ens podríem imaginar.  Des de les artistes que plasmen la realitat emulant la fotografia, les que practiquen el virtuosisme extrem de representar hiper realísticament cabells,
pèls,  teixits, arrugues;  fins les que incorporen imatges oníriques,
les que utilitzen tècniques innovadores, o les que es desmarquen
lleugerament del verisme per incorporar la pròpia mirada en la obra i ens
recorden mestres com Goya. etc.etc.I mentres unes obres les mirem merament com exponent del virtuosisme en la realització, en altres intuim la voluntat de provocar l impacte o la reflexió.´.

https://es.wikipedia.org/wiki/Jard%C3%ADn_Bot%C3%A1nico_de_Barcelona

Hem decidit passar la tarda al Jardí Botànic , per correspondre a la generositat amb que ens afalaga la Primavera.

Ës un lloc tranquil i estimulant. Més que recomanable, imprescindible en aquesta época de l´any, quan les plantes vessen vitalitat a dojo. A l´entrada ens avisen que no ens perdem la oportunitat d´admirar– ne una de molt especial,  que acaba de florir per primera i última vegada després de vint anys, i amablemente ens indiquen la ruta que ens portarà a trobar-la.

No cal dir que ens posem en marxa, il.lusionats per conèixer el seu aspecte i per fer-li els honors Fins i tot la presència de les càmeres i els mitjans es mereixeria una florida tan especial !!!

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2344374/Puya-berteroniana-Exotic-plant-blooms-CENTURY-flowers-hottest-day-year.html

                                                                              la puya beteroniana que ha florit al JBB

Segurament que a la majoria no us sorprendrà que una planta d´origen andí formi part de les col.leccions del JBB que estan enfocades a les plantes pròpies del clima mediterrani. Però jo mai m´havia fixat en aquesta extensió del clima mediterràni a zones de la terra tan diverses i distants.. Va ser recorrent el jardí que ho vaig saber. Que quan parlem de  clima mediterrani no parlem només de la zona geogràfica a l´entorn d’ aquest mar, sinò de les zones d´arreu del món que tenen característiques climàtques similars a les que gaudim a casa nostra.. Així doncs a Califórnia, a Sud Àfrica, a Xile, a Canàries  i fins i tot a Austràlia hi ha territoris de clima mediterrani. I per aixó , i els arbres i plantes autòctons d’ aquestes zones es troben molt  ben representats i classificats en el JBB.

Continuem caminant entre arbres i  jardins florits, i ens trobem amb un element  que promet. N´ intuim la utilitat, perquè està senyalitzat com   “Hotel d´abelles”, però la curiositat i les preguntes sobre com funciona aquest tema ens les emportem,  per abocarles al Google com més aviat
millor. Per sort,  els mitjans,  en el seu moment, van estar al cas d´aquesta novetat , i a la xarxa trobem  bons reportatges que ens aclareixen els objectius de l´hotel  i  ens introdueixen a l apassionant món dels borinots, les vespes i les abelles

… són aquests .. No us els deixeu perdre!!!!!:

https://www.ara.cat/suplements/ciencia/hotel-dabelles-pollinitzadors-solitaris_0_1081691935.html

http://beteve.cat/clip/reportatge-hotel-per-a-abelles-solitaries/

En aquesta sortida  hem tingut la ocasió de fotografiar molts arbres i el repte seria escollir-ne un de sol per acabar el post.  Doncs no ho farem…

aesculus hippocastanun  –

Castanyer bord

https://verd-urba.diba.cat/arbrat/castanyer-bord

I n´ inclourem dos. Perquè fan molt de goig, i s ho mereixen

salix gooddingii

salze

http://www.arbolesornamentales.es/Salixgooddingii.htm

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

+ 22 = 28