Arxiu Històric de Barna: Exp."100 anys…; El Call: audiovisual s/ la història,Sinagoga; Jardí Costa i Llobera; Mercat StAntoni

.

La Casa de l´Ardiaca és un edifici reconegut com a bé cultural d´interès nacional. Té el seu orígen en el segle XII, época en que fou construit com a residència d´un càrrec eclesiàtic vinculat a la catedral, en un espai annex a la muralla de la ciutat . De tal manera que encara avui, dintre la casa
hi podem veure fragments de la muralla romana, així com les restes d´un aqüeducte. La casa, com és natural, ha estat reformada  en etapes històriques diverses, principalment en el segle XV, i en el segle XIX i s´hi poden veure emprentes de l´arquitectura gòtica i del modernisme.  En la década de 1990 una nova restauració va  adequar  l´espai  a les necessitats actuals de l Arxiu Històric que està ubicat  en les seves dependències des de 1922.

Un element de la façana ens crida l´atenció quan estem a punt d´entrar al pati de l´edifici

:                                                                                                                                                                                                           

Es tracta de la bústia dissenyada per Lluís Domènec i Montaner, incorporada a la casa a finals del segle XIX, durant la etapa posterior a la desamortització, quan hi tenia la seu  el Col.legi d´Advocats de la ciutat. Diuen que els elements que decoren la bústia són al.legòrics de la justícia, i que en principi no van ser acceptats de bon grat com a tals pels advocats. .Tot i així Domènec va aconseguir imposar els seus arguments, i  tanmateix al cap de més d´un segle, una  tortuga continua essent la millor il.lustració d una de les limitacions de l´ administració de justícia en el nostre entorn

En aquest link trobem el mateix documental que vam visionar en el curs de l´exposició «Cent anys al servei del patrimoni, la informació, la recerca i la cultura».

https://www.youtube.com/watch?v=3vaGlZ5ZxLE

L´exposició s´ha muntat  com l´esdeveniment central dels actes commemoratius dels 100 anys de l´Arxiu , i es proposa divulgar la quantitat i la qualitat de la  feina feta  en el transcurs del segle d´existència. Val la pena parar- hi atenció, i valorar el gran volum dels fons que es cataloguen com històrics, si tenim en compte que inclouen : documents, llibres, revistes i fotografies, vinculats a la ciutat i als esdeveniments que  tenen lloc en el seu àmbit. I la importància  de conservar-los i fer-los accessibles a les persones interessades . També cal remarcar que l´Arxiu Històric va nèixer l´any 1919 amb la voluntat de separar els fons  esmentats, dels documents de caire administratiu, que són custodiats en un altre àmbit de l´administració municipal.

Sortint de l´exposició, ens trobem molt a prop dels carrers que formaven el Call Major i el Call Menor de Barcelona, en els segles XIII i XIV. ës a dir els barris habitats per  la comunitat jueva

https://www.pressreader.com/spain/la-vanguardia-catal%C3%A0/20180429/282295320816262

Ja fa unes setmanes que  havíem  llegit a la premsa aquest reportatge sobre el Call barceloní. Així doncs ens dirigim cap el carrer de Sant Honorat, 9, per localitzar el Centre Call Barcelona wins and books , on segons l´article es presenta un audiovisual sobre la vida dels jueus barcelonins, el barri   i els fets més rellevants que van afectar la comunitat durant aquells dos segles.

Efectivament, en arribar a la botiga i preguntar per l´audiovisual, som conduïts immediatament -sense pagar entrada-  cap una petita estança fosca ocupada per un gran sofà. Ens hi instal.lem,  i tot seguit molt amablement ens coloquen uns cascos, unes grans ulleres negres.Sembla que ens disposem a viatjar a l espai, però en realitat la tecnologia ens porta cap a l´edat mitjana a observar la vida quotidiana dels habitants del call, bàsicament les angúnies que passaven per la malfiança de la resta dels barcelonins. Resulta curiós,  i sortim amb ganes de saber més coses sobre la comunitat jueva, la de llavors i la d´ara. En la següent visita ens informaran que actualment a Barcelona hi han actives quatre sinagogues, on la comunitat jueva es reuneix habitualment

A prop hi ha la Sinagoga Major, que no és pas cap  d´aquestes quatre, sinò l antiga Sinagoga del Call de Barcelona . Hi  entrem i junt amb altres visitants tenim ocasió de seguir una petita xerrada sobre la història d´ aquest indret,  i d´ aclarir els dubtes que vulguem plantejar. Destaquem  però que  els historiadors actuals no acaben de validar que sigui exactament aquest local l´emplaçament de la antiga Sinagoga Major del Call , sinò un altre emplaçament pròxim. Però fa temps que continua obert a les visites turístiques i en les seves dues petites sales  s´hi explica la història  i la  evolució de la presència jueva a Barcelona.  També continua oberta  la controvérsia  entre els puristes que consideren un frau la informació que es dóna  sobre la ubicació de la sinagoga original, i els qui prioritzen la tasca divulgativa que s hi  dú a terme, independentment que l´espai es correspongui  o no amb l´autèntic edifici medieval.

http//paperiboligraf.blogspot.com.es/2012/01/el-cas-de-la-falsa-sinagoga.html

http://lameva.barcelona.cat/barcelonablog/es/insolito/la-sinagoga-mayor-de-barcelona-una-de-las-mas-antiguas-de-europa

                                                                                                                                                                                                                                                                   

A la tarda,després de dinar en el restaurant més antic de Barcelona, anem cap els Jardins Costa i Llobera, de Montjuic. I en aquest punt no podem passar per alt que van ser precisamente els nostres jueus del Call barceloní dels segles XIII i XIV que van escollir aquella muntanya dels afores de la ciutat per enterrar els seus morts, i per aquest motiu l´indret va començar aviat a ser anomenat la muntanya dels jueus, d´on prové el nom que ha perdurat fins ara.

També ens plau  destacar l´encert de batejar el jardí ubicat en un vessant de la muntanya que mira el mar, amb el nom de l´autor de l´extraordinari
poema El pí de Formentor. Una obra molt especial, perquè  amb un llenguatge planer que parla, sense cap artifici,  d´un arbre arran del mar, simbolitza amb precisió sentiments sensacions, anhels i desitjos de l´autor i de les persones en general.´

Però aquest no és un  jardí amable i primaveral  com el que vam gaudir fa unes setmanes …Està dedicat als cactus i a les plantes suculentes. El seu recorregut inclou moltes escales per salvar els desnivells del terreny. I aquí  les plantes , per la seva naturalesa, no embelleixen, ni perfumen,  ni refresquen l´entorn, sinó que es mostren majoritàriament esquerpes. I evoquen deserts i soleiades inclements. . Encara bo que el clima avui ens afavoreix, tenint en compte que  la situació del jardí provoca que habitualment la temperatura sigui dos graus més alta que a la ciutat, una característica que les seves  plantes peculiars agraeixen i disfruten

Ens quedem amb la idea que aquestes espècies  són una part considerable del regne vegetal, i per la seva varietat, molt més àmplia del que ens pensavem, i les seves estratègies per adaptar-se als entorns més inòspits, constitueixen  un altre món apassionant per descobrir..

La puntaire,(1972),  de Josep Viladomat Massanas (Manlleu 1899 – Andorra1989). 

Fins aquest punt del jardí ens va portar el passeig entre  palmeres,  cactus i  plantes suculentes.

Acabem la jornada en el Mercat de St Antoni, recent estrenat després de la rehabilitació de les seves instal-lacions. Llarga vida!.

Tan de bo  s´adapti amb éxit  als nous temps, i encerti a oferir el servei que demana la societat actual i preservi  el  tracte i els sabors dels  mercats tradicionals.

Phytolacca dioica, Bellaombra, Ombú

fotografiat a Miramar (Montjuic)

http://espores.org/es/plantas/el-ombu.html

No està clar si és un arbre, o és una herba gegant.Depèn de quins aspectes considereu. Pot ser no cal aclarir-ho, sinò reconèixer que  en la natura no tot es pot classificar  amb rigor. A casa nostra és una Bellaombra. Un nom preciós, que li escau a un ésser bonic i generós,  que acull i regala frescor als que s´hi acosten.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

83 + = 91