Jardí d´aclimatació; CCCB: Expos. World Press Photo 2019 i Quàntica; Espais Volart: Josep Guinovart, La realitat transformada
En aquesta època de l´any val la pena acostar-se als espais naturals que hi ha dins la ciutat. Per admirar com la vida hi rebrota i s´hi exhibeix exhuberant. Seria imperdonable que la nostra dèria per les visites culturals ens allunyés d´aquests llocs on les plantes ara regalen perfums, frescor, calma, vitalitat… Així doncs hem fet els honors a la primavera , i hem començat la jornada en un jardí.
Tal com suggereix el seu nom, el jardí d´aclimatació es va crear per experimentar si es podrien aclimatar en l´entorn de la ciutat de Barcelona, diferents espècies d´arbres i plantes de procedències llunyanes , amb la finalitat d´incrementar la diversitat d´arbres ornamentals a la ciutat. L´inici d´aquesta tasca, i del jardí es remonten a l´any 1930, i s´ubica en un espai, a tocar de l´Estadi Olímpic de Montjuic, que havía estat ocupat per dos pavellons de la Exposició Universal de l´any 1929. No hi ha espècies autòctones. La majoria són de procedències llunyanes, però també n´hi ha de punts diversos de l Estat. Es tracta d´un recinte molt agradable i tranquil, per passejar i per reposar. Exquisitament cuidat i mantingut.
Només un retret construtiu. Essent tots els exemplars que habiten el jardí, de procedència forana, i per tant, poc coneguts per la majoria de visitants, hauríen d´estar identificats amb el nom corresponent i la procedència. Sembla que antigament havía existit aquesta retolació, però actualment en queda tot just una mostra residual. Deixem constància que per identificar l´ arbre que vam triar per incloure al final d´aquest post, vam haver de recòrrer a les jardineres que treballaven en el jardí. I que , molt amablement, elles ens van informar del nom científic i la procedència.de l´arbre dels fanalets, el nostre arbre.
A reveure…!.Tan de bó tinguem la oportunitat de retrobar-te, i repetir la foto, a la tardor, quan exhibeixis orgullós els fruits que han permès batejar-te amb aquest nom tan bonic!
Després ens dirigim cap el CCCB per a complir amb una altra cita anual imprescindible, com és la exposició World Press Photo. La visita serveix per passar revista a la llarga llista de conflictes que bateguen en l´àmbit mundial., a través d´imatges representatives , i o que reflexen les seves consequències, quasi sempre tràgiques. Molts dels temes que veiem documentats en les fotografies han estat sobradament divulgats a través dels mitjans , però les imatges també ens descobreixen situacions impactants que afloren de la foscor informativa, perquè passen en països poc significats o en àmbits en els quals per raons diverses no arriben habitualment les cámeres. Poques imatges sumen la bellesa, al valor periodístic i la denúncia. La majoria il.lustren la violència, l´abús, la injustícia. Certament hi predomina aquesta mirada , fins el punt que, salvo error , no hem sabut identificar cap autor que enfoqui cap a la superació, la concordia, la pau … .
…Hi hem trobat a faltar la mostra de fotografies de natura, que l´any passat exhibia imatges extraordinàries, i completava l´exposició principal. Tot i així, n´hi havia alguna. Que ens ha permés recuperar el somriure. I una mica d´esperança´.
Sense sortir del CCCB ens dirigim cap a una altra mostra de contingut ben diferent, titulada «Quàntica«.Hi anem amb ganes de millorar una mica els nostres esquifits coneixements sobre la física de les partícules, amb la qual vam tenir una primera trobada a Terrassa, a través de la exposició LHC la física de les partícules. Allà vam saber sobre la tasca important del CERN de Ginebra, l´accelarador de partícules que provoca combinacions novedosas de partícules subatòmiques, per tal que composin mol.lècules que al seu
torn siguin la base de noves substàncies, materials, energia etc
amb propietats susceptibles de millorar les prestacions de les ja conegudes, aportar solucions pràctiques i contribuir al progrés de la humanitat.
En aquest link podem veure algunes de les solucions aconseguides en base a la física que les partícules.
https://wwww.symmetrymagazine.org/article/march-2013/how-particle-physics-improves-your-life
Però no ens podem quedar amb aquesta idea simple sobre la quàntica, perquè en realitat es tracta d’ un immens pou sense fons.
Perquè les partícules subatòmiques no es comporten segons els paràmetres de la experimentació científica tradicional, que permet establir regles i teoremes sobre els quals basar els estudis posteriors, perquè
o bé les particules estan sotmeses a una inabastable quantitat de factors que afecten el seu comportament
o bé és la observació precisament el que provoca les seves alteracions
O bé observem el seu comportament des dels nostres propis condicionants, que són aliens a la seva naturalesa
O bé es comporten d´una manera aleatòria
O bé totes aquestes afirmacions són certes …
Sense oblidar-nos que precisament en aquest comportament, -erràtic als nostres ulls-, podria radicar el desencadenant de l´origen de l´univers.
No és estrany que aquestes incerteses alimentin noves teories filosòfiques, més o menys sustentades en la ciència, que s´hagin d´explicar per mitjà de paràboles, com altres teories inabastables per la ment humana , i tanmateix inspirin pel.licules i altres obres de ficció basades en les infinites possibilitats que resten obertes. .
En l´exposició hi són presents aquestes derivacions més enllà de la ciència. És extensa, i resulta difícil de digerir en una sola visita. Per això cal aplaudir l´encert dels organitzadors d´oferir la possibilitat de repetir la visita, mentres duri l´exposició, exhibint la mateixa entrada , sense cap cost adicional.
Heus aquí la transcripció d´un dels textos que hem pogut llegir en la exposició, que ens orienta sobre el significat de «l´estat quàntic»
En el món del que és més petit, cada vegada que fem una mesura afectem l´ens que observem. La paradoxa està servida: si quan fem un experiment canviem l´objecte observat, què és realitat? què és saber? com podem descriure matemàticament la nostra comprensió de la naturalesa? L´aparició de la mecànica quàntica comporta una revisió profunda d´actes tan bàsics com són mesurar, saber, comprendre.
La física quàntica descriu la naturalesa d´una manera molt especial. No intenta matematizar la realitat de manera directa, sinò la informació que en tenim en el que anomenem l´estat quàntic (també conegut com a funció d´ona, o ket). L´estat quàntic d´un sistema també ens permet tractar la polarització d´una partícula de llum, o la propietat magnètica (spin) d´un electró. Cada sistema quàntic està descrit per estats quàntics.
Si agafem una partícula que es mou lliurement, el seu estat quàntic ens donarà informació d´on trobar-la, amb una certa probabilitat. En el món quàntic desapareixen les idees clàsiques de posició i velocitat.Tot és diferent. La mecànica quàntica ens torna a la humilitat de començar altra vegada a comprendre.
…Però per saber tot el que es pot veure a «Quàntica» molt millor que us llegiu aquest dossier, http://www.cccb.org/rcs_gene/CCCB__Dossier_de_prensa_Cuantica_ES.pdf
Encara ens esperava la Sala Volart, amb les pintures i les instal.lacions de Josep Guinovart. I no les podíem posposar perquè faltaven pocs dies pel tancament de la exposició. També es tractava d´una mostra extensa, que requeria molta estona per observar les característiques de les diferents etapes artistiques d´aquest autor, i, al meu entendre, per a la majoria de visitants , una guia per ajudarnos a interpretar els temes representats i els elements simbólics que juguen un paper molt destacat en la pintures d´aquest artista. No vam tenir la oportunitat de fer la mena de visita que la ocasió requeria, però , entre la diversitat de la mostra, vàries de les obres ens van despertar ganes de saber més sobre l´autor; el conjunt ens va permetre, de moment, «situar» aquest pintor en el context de la història l´art del nostre país, i en general, vam gaudir del recorregut. Unes sensacions que no havíem experimentat davant la única obra que personalment en recordava , com és la instalació que vam veure fa uns mesos , a l´espai Guinovart del Poble Espanyol.
https://elpais.com/ccaa/2019/01/24/catalunya/1548357134_815241.html
El Retaule de Jerusalem
Sapindo de China. (Koelreuteria paniculata) Saboner de la xina, Arbre des fanalets.
Pel seu magnífic aspecte, diríem que està molt ben
aclimatat en el seu país d´adopció