Recinte Modernista de l' Hospital de Sant Pau
Val molt la pena la visita al recinte, perquè s´hi posa de manifest el contrast entre l’ arquitectura noucentista -funcional, de línees rectes, mancat d’ornamentació-, amb el modernisme com un esclat del detallisme decoratiu, amb predomini de les curves i les asimetries.
També dels interiors de les sales restaurades recentment, amb decoracions espectaculars, i és igualment interessant la història de l´Hospital. En el seu moment es va poder a construir -per cobrir un gran dèficit de la ciutat- gràcies a una donació d’ burgués barceloní, Pau Gil, pertanyent a una família de grans negociants de Barcelona, que van impulsar, entre altres grans empreses, la creació de Catalana de Gas. Tanmateix Pau Gil havia incrementat el patrimoni familiar i havia guanyat molts diners fent de banquer a París.
Sovint en l’evolució de la història de l’ art es manifesta la importància del bon feeling entre el geni arrauxat dels artistes i els mecenes i promotors. Però en el cas de l Hospital encara crida més la atenció en tractarse d’ un equipament de primerísima necessitat en aquells moment, que no sembla, en principi, demanar ni arquitectura ni decoració d’avanguarda, sinò les sol.lucions més práctiques i viables . Només la bona conexió entre el geni artístic i la gosadia dels mecenes, podia fer realitat aquell projecte, que ara ha esdevingut un llegat tant valuós.
¿Quina extranya conjunció astral es produí en aquells anys de transició entre el segles XIX i XX, per propiciar una sintonia tan fructífera com la que va impulsar tot el patrimoni modernista al nostre país?
.